Normal_11573

EINDHOVEN - Ruim vijftienhonderd sportende studenten, uitkomend namens alle Nederlandse universiteitssteden, zijn van 1 tot 3 juni in Eindhoven voor het GNSK - het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap.

In tegenstelling tot bij veel andere studententoernooien staat bij het GNSK de sport voorop, en komt de gezelligheid op de tweede plaats. Er zijn vijftien sporten, verspreid over zes locaties en dit jaar een recordaantal van 167 deelnemende teams. De stad met de beste score in het algemeen klassement neemt de titel ‘Beste studentensportstad van Nederland' over van Utrecht, dat vorig jaar won.

"Het sportniveau op het GNSK is echt heel hoog", vertelt organisator Peter Kuin, student aan de TU Eindhoven. "Om mee te kunnen doen, moet je heel goed zijn. Er doen bijvoorbeeld spelers mee uit de A-league van het volleybal en spelers uit het betaald voetbal." De concurrentie is daarom groot tussen de veertien studentensteden. Kuin: "Dit toernooi gaat vooral om de sport, in tegenstelling tot veel andere studententoernooien, waar het vaak draait om het feest achteraf".

De studenten gaan op deze 54ste editie van het GNSK de strijd aan in onder meer voetbal, volleybal, tennis, handbal, basketbal en wielrennen. Het wielrennen vindt plaats op de High Tech Campus, waar de wielrenners in de zondagse rust op dit bijzondere bedrijventerrein voluit kunnen gaan op de lange rechte wegen. De centrale locatie is het Studentensportcentrum van de TU Eindhoven. Verder zijn er wedstrijden in de sporthallen Haagdijk, Tivoli en Strijp en op het terrein Op Noord. Publiek is welkom bij alle wedstrijden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen