Normal_11526

MAASTRICHT - De Universiteit Maastricht is verheugd over de conclusies die Staatssecretaris Zijlstra verbindt aan het onderzoek van CPB naar de baten van internationalisering in het hoger onderwijs. In het CPB rapport wordt geconstateerd dat buitenlandse studenten een positief effect voor de Nederlandse schatkist hebben als een deel na hun studie in Nederland blijft werken.

Het CPB stelt onder meer vast dat internationale studentenmobiliteit positieve effecten heeft voor de kwaliteit van het onderwijs en dat buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren gemiddeld beter presteren dan de uitgaande Nederlandse studenten. Daarom heeft Zijlstra maatregelen afgesproken met de instellingen om de kwaliteit van buitenlandse studenten op niveau te houden.

Met dit standpunt voelt de universiteit zich gesterkt in haar internationaliseringsbeleid. De constateringen ten aanzien van de kwaliteit van het onderwijs en de buitenlandse studenten sluiten aan bij de ruime ervaring die de Universiteit Maastricht heeft opgedaan met internationalisering.

Bovendien sluiten de bevindingen van het CPB aan bij de gegevens die de Universiteit Maastricht zelf over dit onderwerp heeft verzameld. De universiteit hoopt dat het Ministerie voldoende instrumenten zal aanreiken om de kwaliteit van de studenteninstroom op peil te houden met effectief selectiebeleid en om afgestudeerden te binden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen