Normal_11385

AMSTERDAM (ANP) - Studenten hebben vrijdag hun ongenoegen laten blijken over plannen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Studentenunie ASVA laakt een voorstel om meer studenten tegelijk werkgroepen en colleges te laten volgen en studentenpartij Ons kritisch alternatief hekelt een bindend studieadvies. Beide clubs vrezen ook dat er opleidingen verdwijnen.

De studentenkoepels reageren op een brief van de UvA, die onlangs naar staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs is gestuurd. Daarin staat onder meer dat elke student minimaal twaalf contacturen moet hebben op de universiteit, maar dat daarvoor soms minder opgeleide docenten lessen aan grotere groepen moeten gaan geven. „Dat haalt de kwaliteit van het onderwijs alleen maar verder onderuit'‘, aldus ASVA-voorzitter Eline Peters.

Ook een bindend studieadvies voor alle opleidingen, waardoor studenten minimaal een aantal studiepunten in het eerste jaar moeten halen, kan niet op steun rekenen. ,,Daar valt wellicht wat voor te zeggen, maar wij zijn wettelijk verplicht een brief te sturen en afspraken te maken'', aldus een woordvoerster van de UvA. Volgens haar zorgt zo'n norm ervoor dat ook onder studenten de meest geschikte overblijven.

Volgens de woordvoerster willen de UvA en de studentenkoepels de kwaliteit van het onderwijs verbeteren, al valt er te twisten over hoe dat moet. Vandaar dat er nog meermaals overleg zal plaatsvinden met alle belanghebbenden. ,,Dus met docenten, decanen en ook studenten. Het is duidelijk hoe de studieverenigingen in aanloop naar die besprekingen de stellingen innemen", zei de woordvoerster.