Normal_11240

UTRECHT - Hoger studiesucces, een groter aantal toponderzoekgroepen en een versnelde ontwikkeling van het ondernemerschap en bedrijvigheid op het Utrecht Science Park. Dat is de uitdaging waar de Universiteit Utrecht zich voor stelt en de prestatieafspraak die ze wenst te maken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Universiteit Utrecht, de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in internationale rankings, verbindt zich hiermee aan een nog hogere kwaliteit.

Stimulans excellentie in het onderwijs
In de voorgestelde prestatieafspraken zet de Universiteit Utrecht in op matching of selectie voor alle eerstejaars studenten. De studie-uitval wordt teruggebracht naar 15 procent in 2016 (momenteel isa dat 18 procent) en het studiesucces komt uit op 77 procent na vier jaar in 2016 (momenteel 74 procent).

Daarnaast is het streven dat in 2016 12 procent van de studenten deelneemt aan honours onderwijs (momenteel 9 procent). Het Utrechtse universitair onderwijs zorgt al jaren voor het hoogste studiesucces van Nederland. De universiteit nam in het verleden het initiatief tot het Utrecht University College, het Utrecht Law College en de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs, en wil leidend blijven op het gebied van onderwijsinnovaties.

Prestatieafspraken en aangescherpt Strategisch Plan
De Universiteit Utrecht heeft de beoogde prestatieafspraken deze week aangeboden aan de staatssecretaris van OCW. De prestatieafspraken vloeien voort uit het Hoofdlijnenakkoord dat alle universiteiten in december 2011 met de staatssecretaris sloten. Daarin is afgesproken dat universiteiten concrete plannen presenteren om het Nederlandse onderzoek en onderwijs toekomstbestendig te maken. De Universiteit Utrecht heeft het maken van prestatieafspraken gecombineerd met het opstellen van een nieuw strategisch plan 2012-2016.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen