Normal_10785

DELFT (Novum) - De wetenschappers van de TU Delft die het majoranadeeltje hebben ontdekt, worden uitgenodigd in het Torentje van premier Mark Rutte (VVD). Dat laat het ministerie van Onderwijs vrijdagmiddag weten.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en haar staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) hebben Leo Kouwenhoven vrijdag gebeld om hem te feliciteren met de ontdekking van het elementaire deeltje. Kouwenhoven leidt het onderzoeksteam van de technische universiteit.

Volgens beide bewindslieden toont de ontdekking aan dat Nederland tot de wereldtop van het fundamentele onderzoek behoort. "Deze ontdekking is een mooi voorbeeld van fundamentele nanowetenschap met mogelijk grote toepassingen in de informatietechnologie."

Met het deeltje zou namelijk een zogenoemde quantumcomputer kunnen worden gebouwd. Microsoft financierde het onderzoek daarom voor een deel. Het bestaan van het majoranadeeltje werd al vanaf de jaren dertig vermoed, maar het werd nooit waargenomen.

Het deeltje is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana, die tachtig jaar geleden uit de quantumtheorie afleidde dat er een bijzonder deeltje kon bestaan dat tegelijk zijn eigen antideeltje is.