Normal_10518

UTRECHT - Johan Weijers heeft de NWO-Vening Meinesz prijs gewonnen. NWO Aard- en Levenswetenschappen geeft deze prijs aan de meest veelbelovende, pas gepromoveerde aardwetenschapper. De onderzoeker van de Universiteit Utrecht ontving de prijs van 10.000 euro tijdens het elfde Nederlands Aardwetenschappelijk Congres op 30 maart in Veldhoven.

Dr. Johan Weijers werkt bij de Universiteit Utrecht (Organische Geochemie). Hij studeerde fysische geografie aan de VU. Na zijn afstuderen in 2002 kreeg hij een promotieplek in de biogeochemie aan de Universiteit Utrecht ofwel het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek. De Vening Meinesz prijs is vernoemd naar één van de grondleggers van de Nederlandse aardwetenschappen en wordt mogelijk gemaakt uit de nalatenschap van prof. dr. Felix Vening Meinesz zelf.

Oerthermometer
Voor zijn promotie onderzocht Johan Weijers een specifieke klasse van vetachtige stoffen (lipiden), die te vinden zijn in zeesedimenten bij de kust. Weijers toonde aan dat deze vertakte tetraetherlipiden door bacteriën in de bodem gemaakt worden en via erosieprocessen door rivieren naar de oceaan worden gevoerd. Dat maakt deze componenten geschikt om de toevoer van organisch bodemmateriaal in de oceaan te volgen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen