Normal_10340

DEN HAAG - Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft donderdag een gastcollege verzorgd voor studenten en medewerkers van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn voordracht stond in het teken van de toekomst van het strafrecht, zo meldt de Rijksoverheid.

Tijdens het gastcollege besprak de minister tal van maatregelen die hij neemt om de snelheid en doeltreffendheid van het strafrecht te verbeteren. Volgens Opstelten is hier nog veel verbetering mogelijk.

"Slachtoffers en verdachten hebben recht op een herkenbaar, krachtig en op maat gesneden strafrecht. Wil het strafrecht aan zijn doel beantwoorden, dan moet het een adequate reactie vormen op ontoelaatbaar gedrag. Dat wil zeggen dat deze reactie correct, zorgvuldig en tijdig moet zijn en dat straffen daadwerkelijk worden ten uitvoer worden gelegd. Dit alles in het belang van de bescherming van slachtoffers en de beveiliging van de samenleving", aldus de minister.

In het eerste uur besteedde de minister aandacht aan noodweer en eigenrichting, minimumstraffen, de invloed van de Tweede Kamer op benoeming van leden van de Hoge Raad, geweld tegen politiemensen en ambulancepersoneel en snelrecht. In het tweede uur beantwoordde Opstelten vragen vanuit de zaal.

Het gastcollege werd gegeven in een bioscoopzaal van Pathé in Groningen.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink