Normal_10329

DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil het bedrijven nog gemakkelijker maken om een aanvraag in te dienen voor kennismigranten van buiten de Europese Unie. Een proef met de mogelijkheid om digitale aanvragen in te dienen wordt daarom uitgebreid van 6 naar 50 bedrijven. In de toekomst wil de IND bedrijven die regelmatig buitenlandse werknemers naar Nederland halen zelfs de mogelijkheid bieden om via internet in te loggen en zo aanvragen in te dienen.

Volgens hoofddirecteur Rob van Lint is de toelatingsprocedure voor kennismigranten nu al geen horde meer. De aanvraagprocedure via de werkgever duurt slechts twee weken. De IND werkt dit jaar verder aan het optimaliseren van de dienstverlening aan bedrijven, instellingen en vreemdelingen die een verblijfsvergunning aanvragen. Dat stelde Van Lint vanmorgen bij de presentatie van de jaarresultaten van zijn organisatie in het Expatcenter op de Amsterdamse Zuid-As.

Nederland blijft aantrekkelijk voor kennismigranten ondanks de economische crisis. Vorig jaar kwamen 5.800 kennismigranten van buiten Europa naar Nederland, waarmee het niveau van voor 2009 geëvenaard is, toen het aantal kennismigranten daalde door de economische crisis. Onder hen bevinden zich 1.880 wetenschappelijk medewerkers, meer dan ooit tevoren.

Kennismigranten komen vooral uit India (2.020), de Verenigde Staten (780), Japan (360) en China (320). Zij werken vooral bij bedrijven als Shell, Philips, ASML en Tata International, maar ook bij universiteiten en academische ziekenhuizen. Een kennismigrant mag naar Nederland komen als hij bij een door de IND erkend bedrijf werkt en meer dan 51.000 euro per jaar verdient.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen