Normal_10075

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft zijn bezorgdheid uitgesproken tegen de maatregel van staatssecretaris Zijlstra om aan het verstrekken van een basisbeurs aan buitenlandse studenten de voorwaarde te verbinden dat zij minimaal een 14-urige bijbaan hebben, zo meldt OOG TV.

Met de maatregel wil Zijlstra bereiken dat alleen de beste buitenlandse studenten in Nederland komen studeren. Voorheen was een bijbaan van acht uur voldoende om in aanmerking te komen voor een basisbeurs van de Nederlandse overheid.

In plaats van de crème de la crème van de internationale studentenwereld aan te trekken, vreest de RuG dat de maatregel juist veel buitenlandse studenten zal afschrikken. Het aandeel buitenlandse studenten aan de Groningse universiteit is aanzienlijk; een terugloop zou een ongunstige ontwikkeling voor de onderwijsinstelling betekenen.

Bovendien is de RuG het er niet mee eens dat de studenten meer tijd kwijt zijn aan zaken die niet per se aan het onderwijs gerelateerd zijn. Een voltijd studieprogramma is te vergelijken met een volledige baan. ¨We zien studenten liever studeren dan werken¨, aldus Elmer Sterker, bestuurslid van de RuG.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen