Normal_9915

ROTTERDAM - Het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam helpt donderdag 8 maart 125 studenten geneeskunde in een witte doktersjas. Tijdens deze ‘Witte Jas Ceremonie' staan vierdejaars studenten die binnenkort voor het eerst met patiënten gaan werken stil bij hun vak en de manier waarop ze met patiënten omgaan. Het is de eerste keer dat het Erasmus MC deze bijzondere ceremonie houdt.

In het vierde jaar van de studie gaan geneeskundestudenten co-schappen lopen. Op dat moment maken ze de overstap van het theoretische deel van de studie naar het praktische deel van hun opleiding. "Dat is een bijzonder moment. Door het dragen van een witte jas kijken patiënten op een andere manier naar de studenten. Met die nieuwe status moeten ze verantwoordelijk omgaan. Tijdens deze ceremonie staan ze daar extra bij stil", zegt prof Huib Pols, decaan en vice voorzitter van de Raad van Bestuur.

De studie geneeskunde in Rotterdam kent meerdere ceremonies waarbij studenten stilstaan bij hun gedrag en de bijzondere verantwoordelijkheid die ze hebben als student. In het eerste jaar leggen de studenten bijvoorbeeld een Bachelorverklaring af waarin ze verklaren alles op alles te zetten om een goed student te zijn en zich integer en verantwoordelijk te gedragen. Een deel van de studenten die nu meedoen aan de Witte Jas Ceremonie hebben drie jaar geleden meegegaan aan de eerste Bachelorverklaring.

De Witte Jas Ceremonie wordt gehouden op donderdag 8 maart in de Willem Burgerzaal van de Doelen in Rotterdam. De ceremonie begint om 16.00 uur. Studenten en docenten zullen een bijdrage leveren in de vorm van korte speeches en muzikale optredens.

© Nationale Onderwijsgids