Normal_9720

AMSTERDAM - Per 1 maart 2012 wordt Chris Lorenz benoemd als bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland na 1945 aan de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lorenz' leeropdracht draait om een internationaal-vergelijkende analyse van het historisch debat over en de representatie van de Duitse geschiedenis van de ‘korte' 20e eeuw (1914 - 1990). Het gaat daarbij om de bestudering van de Duitse ‘Geschichtskultur' in zowel de historische wetenschappen als in de media en de politiek.

De leerstoel is een initiatief van de Stichting Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Dat houdt zich bezig met onderzoek naar en het verspreiden van kennis over het contemporaine Duitsland. In het curatorium van de leerstoel is naast DIA en VU-onderzoeksinstituut CLUE ook het Zentrum für Niederlande-Studien aan de Westfälische Wilhelmsuniversität Münster vertegenwoordigd.

De leerstoel zal voor het onderzoek en voor de studenten van de Faculteit der Letteren een versterking kunnen betekenen van de samenwerking met de Duitse universitaire wereld.

© Nationale Onderwijsgids