Normal_9622

AMSTERDAM - Vanaf september 2012 start de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) de nieuwe bacheloropleiding en premaster Religie en Levensbeschouwing met de trajecten boeddhisme en hindoeïsme. De premaster bereidt voor op de masteropleiding die in 2013 van start gaat. Het zijn de eerste universitaire opleidingen in het boeddhisme en hindoeïsme in Nederland - aan andere universiteiten zijn het bijvakken. Met de opleiding leren studenten de religies vanuit een wetenschappelijk perspectief met elkaar te vergelijken.

Boeddhisme
In het traject boeddhisme verdiepen studenten zich in verschillende boeddhistische tradities. Als academisch gevormde boeddhismedeskundigen kunnen ze daarmee bijdragen aan de verdere integratie van het boeddhisme in de Nederlandse samenleving. Ook kunnen ze meedenken over spirituele oplossingen voor levensvragen en maatschappelijke vraagstukken rondom zingeving in Nederland en daarbuiten.

Hindoeïsme
Het hindoeïsme is in Nederland steeds zichtbaarder, maar hindoes zijn nog niet in alle sectoren van de samenleving duidelijk vertegenwoordigd. Academische erkenning van professionele hindoe-activiteiten is nodig om daar verandering in te brengen. De opleiding hindoeïsme concentreert zich op een hindoeïstische traditie die de context van de Nederlandse seculier georiënteerde maatschappij als een uitdaging ziet.

© Nationale Onderwijsgids