Normal_9538

DEN HAAG - Inschrijvingen voor deeltijdstudies aan de universiteiten zijn dit studiejaar fors afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Dit studiejaar is het aantal nieuwe inschrijvingen lager dan ooit.

Een van de voornaamste redenen voor deze terugval is de intimiderende langstudeerboete en het verhogen van het collegegeld. Dit geldt namelijk net zo goed voor deeltijdstudenten.

Dit studiejaar studeren bijna 9.000 studenten in deeltijd; maar liefst 2000 minder vergeleken met het voorgaande studiejaar. Het aantal inschrijvingen was afgelopen zomer beduidend lager en het percentage deeltijdstudenten neemt bovendien af. Studeerde in 2007 nog 6 procent van de studenten in deeltijd, dit studiejaar is dat 4 procent. De afname is vooral merkbaar in de overgang van hbo naar universiteit.

Deeltijdstudenten die niet eerder een studie in het hoger onderwijs hebben afgerond, lopen het risico om vanaf volgend jaar de langstudeerboete te ontvangen. Dit komt doordat een deeltijdstudent vaak meer tijd voor zijn studie nodig heeft dan een student die in voltijd studeert. De formele cursusduur voor een deeltijdse bacheloropleiding is veelal geen drie, maar vier tot zes jaar.

De langstudeermaatregel houdt hier geen rekening mee. Studenten die eerder een hbo- of wo-diploma haalden, betalen voor hun tweede (deeltijd)studie het instellingscollegegeld, dat doorgaans hoger is dan het wettelijk collegegeld. Tanja Jadnanansing (PvdA) stelde maandag 14 februari Kamervragen over de afname van het aantal deeltijdstudenten.

© Nationale Onderwijsgids