Normal_9374

DELFT - Vanaf vandaag heeft het Kavli Institute of Nanoscience van de Technische Universiteit Delft (TU) er een zusterorganisatie bij. De Amerikaanse Kavli Foundation maakte vandaag bekend financiering toe te kennen aan het Institute for the Physics and Mathematics of the Universe van de Universiteit van Tokio. Het aantal Kavli instituten in de wereld komt daarmee op 16.

Welkom
"We heten onze collega's in Tokio van harte welkom in de Kavli-familie. Tokio is het zesde Kavli instituut op het gebied van de Astrofysica, en sluit aan in een indrukwekkend rijtje met onder ander MIT, Stanford en Cambrigde waar Kavli vergelijkbare instituten financiert", stelt Cees Dekker, directeur van het Kavli Instituut aan de TU Delft. De TU Delft heeft sinds 2004 een door de Kavli Foundation gefinancierd instituut dat zich richt op nanowetenschappen. Het Delftse Kavli instituut was het eerste buiten de VS.

Onderzoeksfinanciering
De Kavli Foundation is opgericht door Fred Kavli, die een groot deel van zijn persoonlijke vermogen onderbracht in de stichting. De Kavli Foundation financiert fundamenteel natuurkundig onderzoek, met name op het gebied van de astrofysica, nano- en neurowetenschappen, met behulp van een endownment fund. Daarbij gebruikt het instituut de opbrengst van het belegde vermogen voor de financiering van onderzoek.

© Nationale Onderwijsgids