Normal_9373

LEIDEN - Terwijl buiten de EU in wild water vaart, werd gistermiddag in de Pieterskerk in Leiden de loftrompet over ‘Europa' gestoken.

Rector magnificus Paul van der Heijden van de Universiteit van Leiden betoogde dat de EU het onderwijs vooral goeds heeft gebracht. Zowel de diesrede van prof.dr. Alex Geert Castermans als het eredoctoraat voor Walter Van Gerven stonden in het teken van het Europees recht.

Erasmusprogramma
Met ‘Europa is de toekomst' citeerde Van der Heijden de Poolse studente Maria Tandeck, verkozen tot Young European of year 2010. En hij is het met haar eens. Hij zoomde in op het door de EU in de periode 2007-2013 met 3 miljard euro gesubsidieerde Erasmus uitwisselingsprogramma. Het effect van het programma is een (tijdelijke) volksverhuizing van een kwart miljoen studenten in het komend academisch jaar.

Meer in Europa
Nederland ontving in 2009/2010 ongeveer 8600 Erasmusstudenten (Leiden: 243), op het totaal van 30.000 Europese studenten. Plusminus 7600 Nederlandse studenten gaan dit jaar in het kader van het Erasmusprogramma in het Europese buitenland (Leiden: tot nu toe 183). De aantallen inkomende en uitgaande studenten naar en van de Leidse universiteit groeien. 'Maar ze kunnen nog verder omhoog', stelt Van der Heijden.

Meer Nederlandse studenten blijven in Europa, meldt hij. ‘Misschien omdat de onderwijsstelsels met de invoering van het bachelor-mastersysteem meer op elkaar zijn afgestemd, maar misschien ook uit financiële overwegingen.'

© Nationale Onderwijsgids