Normal_9332

UTRECHT (ANP) - Studenten zijn inmiddels gewend aan het gebruik van de ov-studentenkaart als ze de trein nemen. Uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen blijkt dat 90 procent van de studenten in- en uitcheckt met de chipkaart. Dat zijn de 650.000 studenten sinds 1 januari verplicht.

„Dat is ontzettend goed. We zijn hier uitermate blij mee", reageerde een woordvoerder van de NS dinsdag. De verplichte in- en uitcheck voor studenten gold al voor het lokale openbaar vervoer zoals bus, tram en metro.

Overigens geldt nog een periode van coulance. Een student die in de trein zit zonder te hebben ingecheckt, wordt niet meteen bekeurd. Hoe lang die periode duurt, maakt de NS later bekend. „Als het zover is, zullen wat dat ver van tevoren bekendmaken", aldus de woordvoerder.

De NS wil eind dit jaar het papieren treinkaartje afschaffen. De toegangspoortjes op de stations worden dan gesloten en zijn te openen met de ov-chipkaart.

Studenten die met een ov-chipkaart op saldo reizen buiten de vrijreizenperiode, raken ook gewend aan de in- en uitcheck. Het percentage vergeetachtigen bedroeg 7 procent, maar is dalende, aldus de NS.