(Novum) - Studenten gaan een week lang protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. In de week van 19 tot en met 23 maart wordt er lokaal en mogelijk ook landelijk gedemonstreerd tegen de plannen van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag.

"We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat de actiebereidheid onder studenten groeit", zegt LSVb-voorzitter Pascal ten Have. Het gaat volgens hem niet alleen om het verlies van de basisbeurs in de masteropleiding, maar ook om het inkorten van het ov-recht en de bezuinigingen op de aanvullende beurs.

"Het is voor studenten een grote schok dat al deze maatregelen tegelijk worden ingevoerd", aldus Ten Have. "Ze verliezen bovendien het overzicht over wat de plannen precies voor hen betekenen."

Hoe de acties er precies uitzien, is nog niet duidelijk. De studenten trekken voorlopig niet naar het Malieveld in Den Haag. Daar protesteerden studenten vorig jaar januari tegen de overheidsplannen.

Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten de acties van de LSVb te steunen. "Wij gaan zelf ook iets doen met onze achterban, maar we laten nog weten waar en wanneer dat gaat plaatsvinden."