Normal_8835

LEIDEN - Op dinsdag 17 januari begint om 20.00 uur de tweede editie van de Naturalis Late Night Show, met als thema: Dingen doen met dode dieren. Het is een avond vol kunst en kennis, film en interviews, ontmoeting en inspiratie. Dit avondje uit met inhoud vindt plaats in het Auditorium van museum Naturalis in Leiden.

We eten dieren op, en er worden bontjes van hun vacht gemaakt, maar wat doen we eigenlijk nog meer met dode dieren? Psycholoog professor Joop van der Pligt (UvA) en filosofe prof. Sabine Roeser (TU Delft) gaan met elkaar in gesprek over goede voornemens, emoties en besluiten nemen. De centrale vraag: waarom doen we dingen tegen beter weten in?

Wat kunnen we nog leren van dieren die al heel lang dood zijn? Biologe dr. Barbara Gravendeel onttrekt ancient DNA uit uitgestorven dieren en vertelt over het hoe en waarom. Beeldend kunstenaar Pim Palsgraaf heeft een haat-liefde verhouding met niet-natuurlijke natuur en verrast voor de One Night Stand met een primeur.

Kunstenares Tinkebell (onder voorbehoud) prikkelt met een pittige presentatie. In de Show 'n Tell onthult Naturalis collectiebeheerder Steven van der Mije alle inside information over het opzetten van dieren, terwijl zijn collega Becky Desjardins op het podium een ekster prepareert.

Designer Christien Meindertsma vertelt over haar nieuwste Droog Design project waarin ze onder andere werkt met de overblijfselen van wilde dieren die op de Veluwe zijn doodgereden. Filmmaker Ype speelt op het thema in met twee speciaal voor deze avond gemaakte mini-filmpjes. Het Laatste Woord is weer aan schrijver Jan Paul Schutten. Gastheer is Lucien Hanssen.

Met de Late Night Shows experimenteert museum Naturalis met een nieuwe vorm en inhoud voor een volwassen publiek. Na het succes van de eerste avond volgen nog drie shows, te beginnen met deze editie op 17 januari.

© Nationale Onderwijsgids