Normal_8806

AMSTERDAM - Het boek 'De Leiderschapscarrousel. Waarom iedere tijd zijn eigen leider vraagt' van VU-historicus Ronald Kroeze is genomineerd voor de prijs Managementboek van het Jaar 2012.

Kroeze schreef het boek samen met Sjoerd Keulen, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. De winnaar wordt 15 maart bekendgemaakt op het managementboekgala in de Rode Hoed in Amsterdam.

In het boek presenteren de twee historici een bondige geschiedenis van de ontwikkeling van leiderschap en management in overheid, bedrijfsleven en politiek in de 20e en begin 21e eeuw. Daarnaast tonen ze hoe leiders van multinationals, ministeries en politieke partijen telkens proberen een balans te vinden tussen de historisch gegroeide identiteit van hun organisatie, de tijdsgeest en de hypes in management- en medialand.

Als vertrekpunt van hun analyse namen ze de veel gehoorde klacht dat het ontbreekt aan goed leiderschap in de politiek sinds de moord op Pim Fortuyn in 2002 en in het bedrijfsleven sinds de economische en financiële crisis van 2008.

Kroeze en Keulen komen tot de conclusie dat leiderschap niet alleen voortdurend verandert, maar ook dat inzicht in de geschiedenis helpt de standaardvragen van iedere leider te beantwoorden: hoe kan ik verbinden, veranderen en overtuigen? Managers en organisaties laten zich inspireren door het verleden, toekomstige leiders kunnen dat inzicht benutten.

Voor het boek deden Keulen en Kroeze onderzoek naar toonaangevende leiders en grote veranderoperaties in overheid en bedrijfsleven. Daarnaast spraken zij hierover met Jan Timmer, Jeroen van der Veer, Rijkman Groenink, Cees van der Hoeven, Ruud Lubbers, Elco Brinkman en Annemarie Jorritsma.

© Nationale Onderwijsgids