Normal_8704

AMSTERDAM - Taalkundige en publicist Rik Smits stelt op de opiniepagina van de Volkskrant dat de focus van het hoger onderwijs op de Engelse taal een verkeerde is.

Volgens Smits is het slecht gesteld met niveau van het Engels onder Nederlanders, ondanks dat algemeen wordt aangenomen dat Nederlanders het Engels (en andere talen) juist goed beheersen. De kennis van het Engels 'overstijgt lang niet altijd dat van een automatisch vertaalde Koreaanse gebruiksaanwijzing'.

Smits vindt het absurd dat studenten colleges Turks in (gebrekkig) Engels krijgen en dat bijvoorbeeld Maastricht University het aanmeldformulier alleen nog in het Engels aanbiedt.

Studenten zouden volgens Smits meer gebaat zijn bij een betere ontwikkeling van de eigen taal, dan het 'nodeloos moeten meehobbelen in een taal die niet de hunne is'. Ook classificeert hij het Engels van veel onderwijzend personeel als 'kolenhokengels'.

Daarnaast zou de focus op Engels als voertaal in de collegebanken studenten uit het buitenland aantrekken, voor wie Engelse en Amerikaanse universiteiten te duur zijn, maar die verder niets met Nederland hebben. Smits zou graag zien dat ook de buitenlandse studenten Nederlands leren.

© Nationale Onderwijsgids