Normal_8699

DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van Financiën zouden bezig zijn met het maken van plannen voor de afschaf van de basisbeurs. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van bronnen binnen het ministerie.

Het kabinet moet extra bezuinigen vanwege het economische zware weer. Het vervangen van de basisbeurs door een sociaal leenstelsel zou tot één van de bezuinigingsmaatregelen horen. Het afschaffen van de basisbeurs levert ongeveer 800 miljoen euro op.

Juist oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn voorstander van de invoering van een sociaal leenstelsel, terwijl het CDA en gedoogpartner PVV tegen de afschaffing van de basisbeurs zijn. PVV en CDA vrezen dat de drempel om te gaan studeren dan te hoog wordt voor vele studenten. De VVD, momenteel de grootste regeringspartij, vindt dat studenten zelf meer mogen bijdragen aan hun studie.

Ook de ov-jaarkaart voor studenten zou mogelijk komen te vervallen. Met die maatregel kan de regering 200 miljoen euro besparen.

De bezuinigingsmaatregelen zijn nog niet definitief. In een later stadium zullen VVD, CDA en PVV nog rond de tafel gaan zitten om de moeilijke keuzes te maken.

© Nationale Onderwijsgids