Normal_8644

UTRECHT - Prof. dr. Sierd Cloetingh is per 1 januari 2012 benoemd aan de Universiteit Utrecht. Hij stapt samen met zijn Tektoniek Groep over van de Vrije Universiteit Amsterdam naar de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Cloetingh geniet internationale erkenning als toonaangevende wetenschapper op het gebied van het modelleren van geodynamische processen in de lithosfeer, het buitenste gedeelte van de vaste aarde.

Als lid van de wetenschappelijke raad van de European Research Council (ERC) vervult hij een sleutelrol in de internationale aardwetenschappelijke wereld en hij heeft vijf internationale eredoctoraten uitgereikt gekregen. Verder is Cloetingh medeoprichter van de toponderzoekschool Netherlands Research Centre of Integrated Solid Earth Science (ISES).

Logische keuze
De Tektoniek Groep van Cloetingh staat bekend als wereldleider in onderzoek naar de tektoniek van sedimentaire bekkens. Het wetenschappelijk onderzoek van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht bekleedt een internationale toppositie op het gebied van onder andere Energy & Resources, Water & Climate en Tectonics.

De overgang van de onderzoeksgroep naar de Universiteit Utrecht is een logische keuze, omdat dit leidt tot een sterke integratie en samenwerking op het gebied van geo-energie en ontwikkelingen van de aardkorst. De nieuwe groep zal binnen de Universiteit Utrecht intensief gaan samenwerken met onderzoekers van de departementen Aardwetenschappen en Innovatie, Milieu- en Energiewetenschappen.

© Nationale Onderwijsgids