Normal_8540

DEN HAAG - 28 beginnende onderzoekers gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten.

De meeste jonge onderzoekers vertrekken naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Andere kandidaten gaan onderzoek doen in Spanje, Frankrijk en Panama. Vijf wetenschappers die in het buitenland zijn gepromoveerd, komen naar Nederland om onderzoek te doen.

Onderzoek
De jonge wetenschappers zullen onder andere onderzoek doen naar immuunsysteemremmers uit tekenspuug, immoreel groepsgedrag en de krachtigste deeltjesversnellers in het heelal. In de alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

Rubicon
De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. NWO ontving 211 aanvragen voor Rubicon, 13% daarvan kon dus gehonoreerd worden.

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

© Nationale Onderwijsgids