Normal_8520

UTRECHT - De Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis is dit jaar gewonnen door Joppe van Driel met de scriptie Enlightening the matter of science - The anti-materialistic Enlightenment philosophy of Jean de Castillon (1709-1791).

Van Driel schreef deze scriptie als afronding van zijn masteropleiding History and Philosophy of Science aan de Universiteit Utrecht.

De Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor geschiedenis wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die een excellente masterscriptie hebben geschreven over een historisch onderwerp. Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden.

Volgens het juryrapport is de scriptie bijzonder helder geschreven en toont het een passie voor het schrijven over dit onderwerp. Het levert een lovenswaardige historische analyse van de wetenschapsfilosofie, beschreven tegen de achtergrond van de internationale carrière van de filosoof Jean de Castillon.

Het is volgens de jury bovendien een gedurfde scriptie omdat Van Driel stelling neemt tegen het radicale Verlichtingsidee van Jonathan Israel.

© Nationale Onderwijsgids