Normal_8396

DELFT - Op de campus van de TU Delft wordt een intelligent warmtenet aangelegd voor duurzame warmte en koude. Hiermee is de campus een van negen locaties in Nederland die door Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) zijn aangewezen voor het testen van slimme elektriciteitsnetten.

'Dit is een belangrijke stap op weg naar de aanleg van een slim net in heel Nederland,' aldus minister Verhagen. 'Het betekent dat we slimmer en zuiniger omgaan met energie.'

De TU Delft is de eigenaar en beheerder van het warmtenet en de aangesloten gebouwen en het net moet de komende jaren gerenoveerd worden. Hierbij wordt het hoge temperatuur-warmtenet (max 90- 1100C) omgezet naar een lagere temperatuur. Zo kunnen decentrale hernieuwbare energieopwekkers effectief leveren, want die produceren vaak warmte op een lagere temperatuur. De vraag en aanbod van warmte en koude wordt slim geregeld.

Door de proeftuinen wordt duidelijk hoe mensen en bedrijven reageren op de nieuwe mogelijkheden. De overheid kan dan beter bepalen wat er technisch moet gebeuren, en of er regels moeten worden aangepast.

© Nationale Onderwijsgids