Normal_8390

MAASTRICHT - Een groep van 460 studenten van de Universiteit Maastricht ontvangt een Top 3% certificaat en de bijbehorende beurs gelijk aan het door hen betaalde collegegeld voor het studiejaar 2010-2011. Deze baanbrekende regeling wordt nu voor het vierde en tevens laatste jaar uitgevoerd. Als gevolg van overheidsbezuinigingen is de beurs helaas gesneuveld.

De groep gelauwerde studenten vormt steevast een afspiegeling van de internationaal samengestelde studentenpopulatie. Vijf studenten krijgen de beurs voor de vierde keer, waarmee ze zowel hun driejarige bacheloropleiding als hun eenjarige master met volledige compensatie van het collegegeld (oftewel ‘gratis') hebben doorlopen.

Verder valt dit jaar op dat de studenten van buiten de EU (13 van de 459) beter vertegenwoordigd zijn dan andere jaren. Het merendeel van de 460 komt uit Duitsland (203), Nederland (188) en België (14). De rest is afkomstig uit Australië, Canada, China, Ecuador, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Iran, Israel, Italië, Letland, Luxemburg, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Singapore, Tsjechië, Turkije, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

Over de regeling
De Top 3% regeling is een concrete uitwerking van het beleid om getalenteerde studenten aan te trekken, te stimuleren, koesteren en te belonen. De Universiteit Maastricht speelt in het nationale en internationale hoger onderwijs een voortrekkersrol op het gebied van talentontwikkeling, bevordering van onderwijsprestaties en kwalitatief hoogstaand onderwijs.

Toponderwijs is mede afhankelijk van de combinatie van goed onderwijs en gemotiveerde/talentvolle studenten. De 3% regeling is een van de maatregelen om getalenteerde studenten uit binnen- en buitenland aan te trekken. Zij zorgen voor een vliegwieleffect omdat juist in het Maastrichtse PGO-onderwijssysteem de wisselwerking tussen de studenten van groot belang is.

Van de aanwezigheid van talentvolle studenten profiteren de overige studenten direct en krijgt de kwaliteit van onderwijs een extra impuls.

Selectie van de beste 3% studenten vond plaats per faculteit. Elke faculteit stelde eigen selectiecriteria vast op basis van een aantal universiteitsbrede voorwaarden.

© Nationale Onderwijsgids