Normal_8339

TEHERAN - De bestorming van de Britse ambassade in Teheran afgelopen dinsdag zou niet het werk zijn van studenten, zoals het regime in Iran claimt, maar van een groep die handelt op bevel van de regering.

Dat schrijft de Iraanse publiciste Ferdows Kazemi op de opiniepagina van de Volkskrant. Bij de bestorming werd het ambassadepersoneel gegijzeld en werden vernielingen aangericht en de Britse vlag in brand gestoken.

Volgens Kazemi wilde het Iraanse regime de wereld doen geloven dat de bestorming het werk was van studenten. Studenten vormden in 2009 de ruggengraat van de Groene Revolutie, die de regering met veel geweld wist te onderdrukken.

De Iraanse regering zou de deelname van de studenten aan de protesten sindsdien zien als een smet op het blazoen en wilde de wereld nu doen geloven dat studenten verantwoordelijk zijn voor de bestorming.

De groep die de ambassade binnendrong werd volgens Kazemi ook ingezet bij de onderdrukking van de Groene Revolutie. Destijds werd de campus van de universiteit van Teheran bestormd, waarbij vernielingen werden aangericht, maar studenten ook uit het raam werden gegooid. De groep zou nu expliciet opdracht gekregen hebben om het ambassadepersoneel ongemoeid te laten.

De opzet van de Iraanse regering lijkt geslaagd; de meeste internationale media meldden inderdaad dat studenten verantwoordelijk zijn voor de bestorming.

© Nationale Onderwijsgids