Normal_8366

AMSTERDAM (ANP) - De Keuzegids Universiteiten 2012 schetst een wel heel dramatisch beeld van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. De universiteit komt naar voren alsof er geen enkele degelijke opleiding te vinden is, en dat klopt niet, zei een woordvoerster van de VU. Veel studenten kiezen voor de VU en dat is niet voor niets, aldus de zegsvrouw.

De VU bungelt onderaan de ranglijst die de gids heeft opgesteld van Nederlandse universiteiten. Alleen de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt nog slechter uit de bus. De VU herkent zich deels in de kritiek. Aan het tekort aan studentenhuisvesting en computerfaciliteiten die tekortschieten, wordt al hard gewerkt, lichtte een woordvoerster toe.

De keuzegids is voor een groot deel gebaseerd op de Nationale Studentenenquête die eerder dit jaar naar buiten kwam. Zowel de VU als de UvA hecht grote waarde aan de mening van de studenten. 'Studenten geven de UvA een ruime voldoende. Wij willen beter zijn dan dat, dus er is werk aan de winkel', aldus een UvA-woordvoerder, die de keuzegids verder afdeed als een commercieel product.

'Onderwijs van essentieel belang'
Het kritiekpunt van de keuzegids dat universiteiten onderzoek belangrijker vinden dan het geven van onderwijs, is niet aan de orde voor de VU, aldus de woordvoerster. Beide takken van sport zijn van essentieel belang voor de universiteit: goed onderzoek heeft een belangrijke invloed op het onderwijs en vice versa.

Uit de gids blijkt dat de kleinste, meest gespecialiseerde universiteit in Wageningen opnieuw het populairst is van alle universiteiten. Vrijwel alle opleidingen krijgen een hoge waardering en het studiesucces is bovengemiddeld. De TU in Eindhoven staat op de tweede plaats, de universiteit van Maastricht op de derde.

De samenstellers van de keuzegids, die te zien is als een soort consumentengids voor studenten, nemen sinds 20 jaar de kwaliteit van het hoger onderwijs onder de loep.