Normal_8277

ROTTERDAM - Het grootste Europese sportevenement voor studenten komt in 2014 naar Rotterdam. De European Universities Games zijn zaterdag toegewezen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dat betekent dat Rotterdam over drie jaar ongeveer 4000 studenten uit heel Europa kan verwelkomen.

Tijdens een bijeenkomst van de European University Sports Association (EUSA) in het Spaanse Córdoba, waar volgend jaar de eerste European Universities Games worden gehouden, won Rotterdam de tweestrijd van Wroclaw (Polen). Doorslaggevend bij de keuze van de EUSA waren het internationale karakter van de EUR en Rotterdam, de goede sportvoorzieningen in de stad en de ervaring met het organiseren van grote sportevenementen.

Daarnaast wordt het evenement de sportieve afsluiter van het lustrumjaar 2013-2014 van de EUR, als de universiteit honderd jaar bestaat.

Van 4 tot en met 13 juli 2014 komen circa 4000 deelnemers en 1000 officials naar Rotterdam voor de European Universities Games, die om de twee jaar worden gehouden. Er wordt bij tien sporten gestreden om de medailles: basketbal, voetbal, futsal (zaalvoetbal), handbal, volleybal, badminton, tennis, tafeltennis, golf en roeien.

De EUR organiseert de European Universities Games samen met de gemeente Rotterdam, Studentensport Nederland en enkele andere partners. Naast de eigen sportfaciliteiten moeten in 2014 onder meer het Topsport Centrum bij De Kuip en het Excelsior-stadion worden gebruikt.

Andere (beoogde) locaties zijn onder meer de Willem-Alexander Baan, de roeibaan die momenteel wordt aangelegd, Tennis Park Victoria en het nieuwe Golf Park Rotterdam in Overschie. Voor muzikale optredens in het student village op de vernieuwde campus Woudestein wordt samenwerking gezocht met North Sea Jazz.

Wethouder Antoinette Laan reageert verheugd: "Het binnenhalen van dit prachtige evenement past helemaal binnen de sportieve hoogtepunten die we de afgelopen jaren in Rotterdam hebben mogen beleven. Het is een mooi breedtesportevenement dat onze topuniversiteit ook op sportief gebied verbindt met de vele enthousiaste sporters in deze stad."

© Nationale Onderwijsgids