Normal_8203

DAVIS - Twee politieagenten van de Universiteit van Davis in de Amerikaanse staat Californië zijn geschorst nadat ze pepperspray hadden gebruik tegen een groep protesterende studenten. Dat meldt de Morgen.

De studenten maken deel uit van de Occupy-beweging die over de hele wereld actief is. Ze protesteerden vreedzaam op de campus toen de agenten van dichtbij de pepperspray bij de actievoerders in het gezicht spoten. Aanleiding was de weigering van de studenten om een sit-down-actie te beëindigen.

Van de actie van de agenten, die deel uitmaken van de campuspolitie, werden videobeelden gemaakt, die vervolgens op YouTube zijn geplaatst. Veel Amerikanen reageerden geschokt op de beelden. De universiteit besloot vervolgens de agenten te schorsen.

Een professor van de universiteit heeft er zelfs in een open brief op aangedrongen dat de rector magnificus, die verantwoordelijk is voor de inzet van de campuspolitie, haar ontslag neemt.

Het incident was niet de eerste keer dat Amerikaanse agenten in opspraak raakten door de inzet van pepperspray. Bij meerdere Occupy-protesten werd het middel ingezet. Zo werd een 84-jarige vrouw onlangs in Seattle nog van dichtbij in het gezicht gespoten.

Bekijk hier de (schokkende) beelden op YouTube.

© Nationale Onderwijsgids