Normal_8154

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse hoogleraar Don Poldermans heeft veel te lang solistisch te werk kunnen gaan zonder controle van collega-wetenschappers. Dat mag niet meer mogelijk zijn.

Dat zei een woordvoerder van het Erasmus MC donderdag.

''Op zijn afdeling was Poldermans de enige senior. Hij werd omringd door junior onderzoekers. Er moeten meer gelijkgestemde onderzoekers op één afdeling samenwerken'', aldus de woordvoerder.

De commissie die onderzoek heeft gedaan naar de ongeregeldheden in het werk van Poldermans, heeft het Erasmus MC een aantal aanbevelingen gedaan.

Een van die aanbevelingen luidt dat afdelingshoofden ervoor moeten zorgen dat het niet meer mogelijk is dat senior onderzoekers in een geïsoleerde omgeving onderzoek doen zonder daarover verantwoording af te leggen. Ook moet alert gereageerd worden bij extreem hoge wetenschappelijke productiviteit.

Integere onderzoekscultuur
De raad van bestuur van het Erasmus MC moet daarnaast een integere onderzoekscultuur bevorderen en moet dit nadrukkelijk uitdragen onder de medewerkers.

Het onderwerp wetenschappelijke integriteit moet een vaste plaats krijgen in de opleiding van jonge onderzoekers en het melden van verdenkingen van wangedrag moet worden aangemoedigd. Dat mag niet leiden tot officieuze repercussies.

''Het is nu vaak nog een hele stap om een vermoeden van fraude openbaar te maken. Wij moeten ervoor zorgen dat mensen niet meer bang zijn om naar een vertrouwenspersoon te stappen bij twijfels'', zei de woordvoerder. Volgens hem worden de aanbevelingen van de commissie ter harte genomen.