Normal_8098

LAS VEGAS - De verkiezingscampagne die Barack Obama naar het Witte Huis bracht, werd drie jaar geleden voor een belangrijk deel gevoerd en gedragen door studenten.

Nu de verkiezingen weer voor de deur staan, lijken studenten nog wel te willen stemmen op Obama, maar voor het campagnevoeren lopen ze minder warm. Dat meldt The New York Times.

Voor Emma Guerrero was de campagne in 2008 de mooiste tijd van haar leven. Dag en nacht voerde zij samen met honderden andere studenten door het hele land campagne voor de jonge kandidaat. 'Het was een fantastische tijd omdat we allemaal in hem geloofden en hem graag gekozen zagen worden,' aldus Guerrero.

Drie jaar later is dat enthousiasme weggeëbd. 'Eigenlijk heeft hij niets voor ons gedaan. Ik denk niet dat ik nog een keer zo campagne zou kunnen voeren.'

De werkloosheid en de slechte vooruitzichten op een baan voor pasafgestudeerden zijn voor veel studenten reden om deze keer thuis te blijven.

Mark Triola, die in 2008 de jongerenafdeling van de Democraten leidde, ziet in zijn staat Nevada hoe jongeren de partij en de president de rug hebben toegekeerd. Volgens Triola zijn de Republikeinen weer net zo populair als de Democraten onder studenten.

Drie jaar geleden schaarden zich nog drie keer zo veel studenten achter Obama dan achter John McCain, de Republikeinse kandidaat.

Woordvoerders van de campagne van Obama onderkennen het probleem, maar wijzen op de instroom van nieuwe studenten sinds 2008. 'Hun broers en zussen zijn in 2008 aan het karwei begonnen en nu gaan zij het afmaken', aldus Jim Messina, de campagnemanager van Obama. Volgens Messina hebben zich al meer vrijwilligers aangemeld dan verwacht was.

© Nationale Onderwijsgids