Normal_8093

AMSTERDAM (Novum) - Robbert Dijkgraaf vertrekt volgend jaar bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij wordt per 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton in de Verenigde Staten. De 51-jarige Dijkgraaf stond sinds 2008 aan het hoofd van de KNAW, de koepelorganisatie voor onderzoeksinstituten.

Het is voor de tweede keer in de ruim tachtigjarige historie van het vermaarde instituut in Princeton dat een niet-Amerikaan directeur wordt. Aan het IAS waren 27 Nobelprijswinnaars, onder wie Albert Einstein, verbonden.

Begin jaren negentig was Dijkgraaf er werkzaam en in 2002 keerde hij er voor korte tijd terug. De wetenschapper spreekt van een 'onweerstaanbare' functie. "Van die weinige functies is de positie bij het IAS voor mij de mooist denkbare: het wetenschappelijke aanzien van het instituut, het feit dat mijn onderzoeksgebied er tot ontwikkeling is gekomen en dat veel van mijn leermeesters er werkzaam zijn of waren, de combinatie van onderzoekswerk en bestuurlijke taken: dat alles bij elkaar in één functie maakt deze kans uniek."

Dijkgraaf zegt de KNAW 'met pijn in het hart' te verlaten. Hij behoudt zijn functie als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.