Normal_7971

DELFT - De beoogde lanceerdatum van de tweede Delftse satelliet is bekend: in september 2012 zal een Russische Dnepr-raket de nanosatelliet, samen met tientallen andere kleine satellieten, naar de ruimte brengen.

De tweede satelliet van de TU Delft, de Delfi-n3Xt, is de opvolger van de succesvolle Delfi-C3. Deze satelliet ter grootte van een melkpak werd in april 2008 gelanceerd en functioneert nog steeds, hoewel de levensduur officieel al lang voorbij is.

Ervaring
Doel van nanosatelliet Delfi-n3Xt is vooral om studenten de gelegenheid te geven om in de praktijk kennis en ervaring op te doen door te werken aan een concreet ruimtevaartproject.

Tegelijk beidt de satelliet een platform voor Nederlandse ruimtevaartbedrijven om nieuwe systemen in de ruimte te testen. TNO test bijvoorbeeld een nieuw type motor voor kleine satellieten. Omdat deze heel licht zijn moeten de raketmotoren heel precies en gedoseerd werken.

Delfi Ontwikkelingsprogramma
Delfi-n3Xt zal waarschijnlijk niet de laatste nanosatelliet van de TU Delft zijn. De universiteit heeft nog twee nanosatellieten gepland die onderdeel gaan uitmaken van het Europese QB50 project. QB50 is een Europees samenwerkings-missie met maar liefst 50 satellieten die verspreid in een baan om de aarde metingen aan de bovenste laag van de atmosfeer gaan verrichten.

© Nationale Onderwijsgids