Normal_7904

MAASTRICHT - Prof. dr. Frits van Merode, hoogleraar Logistiek en operations management in de zorg, is per 1 november 2011 benoemd tot dean voor de Sciences.

In deze functie gaat hij leiding geven aan de ontwikkeling van de natuurwetenschappen & techniek, meer in het bijzonder de geplande masteropleidingen en het onderzoek op het terrein van Biobased Materials en Systems Biology en de totstandbrenging van onderzoek en onderwijs op het gebied van ‘smart devices'. Vanzelfsprekend vinden deze ontwikkelingen plaats in samenhang met het Maastricht Science Programme, de nieuwe brede natuurwetenschappelijke bachelorvariant die in september 2011 van start ging met 48 studenten afkomstig uit 15 landen.

Al deze activiteiten sluiten ook aan bij de initiatieven rondom onderwijs, onderzoek en valorisatie van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ op Chemelot Campus, vestigingsplaats op het gebied van nieuwe materialen en op de Maastricht Health Campus, locatie voor medische biotechnologie. Door haar participatie in deze twee grote open-innovatiecampussen geeft de UM een extra impuls aan de kennisvalorisatie in de regio en de ontwikkeling van Brainport 2020, waar overheden, bedrijven en kennisinstellingen uit heel Zuidoost-Nederland samenwerken.

Frits van Merode (1958) studeerde economie en filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. In 2001 werd hij benoemd tot hoogleraar. Van Merode is lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ sinds de oprichting in 2008. Hij was nauw betrokken bij de UMC-vorming en heeft zich ook ingespannen voor en mede leiding gegeven aan de fusie van de faculteiten geneeskunde en gezondheidswetenschappen die daaraan voorafging. Na zijn benoeming tot dean voor de Sciences treedt hij af als vice-decaan bij FHML. Hij blijft toegevoegd lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ voor ICT, informatiebeleid en procesoptimalisatie.

Frits van Merode is (mede-)oprichter van het Maastricht Education and Research Centre (MERC) in Bangalore en van het Maastricht University India Institute (MUII) in Maastricht waarvan hij vier jaar, tot januari 2011, de functie van wetenschappelijk directeur vervulde. Hij blijft aan deze instituten verbonden als leider van het FHML onderzoek dat in India plaatsvindt op het gebied van logistiek en technologie in de gezondheidszorg.

© Nationale Onderwijsgids