Normal_7869

GRONINGEN - Afgelopen week kon de cabaretliefhebber zijn hart ophalen in Groningen. Op maandag en dinsdag waren er optredens van de winaars van verscheidene studenten cabaretfestivals van voorgaande jaren, maar woensdag barstte het 25e Groninger Studenten Cabaret Festival los in de Stadsschouwburg.

Door Martijn van Noppen

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de week werd ingeluid met een optreden van de winnaar van vorig jaar Dara Faizi en de winnaar van 2010 van het festival ‘Cameretten' Jasper van Kuijk, maar dit werd afgelast. De dag erna ging het optreden van Gijs van Rhijn en Louise Korthals gelukkig wel door, al was dit maar ter opwarming. Op woensdag was het moment dan eindelijk daar: de aftrap van het 25e Groninger Studenten Cabaret Festival. Op woensdag- en donderdagavond streden zes halvefinalisten voor een plekje in de finale op vrijdagavond.

Het merendeel van de kandidaten presenteerde zijn of haar eigen show op de bühne van de stadsschouwburg. Dit festival was een perfecte testcase voor de deelnemers om te zien hoever ze zijn. Ze werden niet alleen beoordeeld door een kundige, vierkoppige jury, maar ook door honderden kritische studenten uit Groningen die tot uit de derde ring van het theater op het toneel neerkeken. Twee dagen voorrondes leverden de volgende drie finalisten op: Jörgen Scholten, Hiske Schipper en Yvonne America.

De stadsschouwburg was andermaal tot de nok toe gevuld om deze aanstormende talenten te zien duelleren. Gastheer van de avond was cabaretier Thomas van Luyn en Jörgen Scholten mocht het spits afbijten met zijn gevoelige show over zijn zoektocht naar en overpeinzingen over ware liefde. Zijn gemijmer en gepieker zorgde voor een ietwat geladen sfeer in de zaal, maar zijn diepe stemgeluid maakte veel goed. Het luchtige optreden van Hiske Schipper dat daarop volgde, had vanwege het grote contrast des temeer impact. Met haar lieflijke stem bracht ze op verschillende instrumenten allerlei komische liedjes ten gehore vol zelfspot en kritiek over met name de plek waar zij is opgegroeid: Luttelgeest.

Yvonne America was de laatste die haar kunsten mocht vertonen met haar voorstelling ‘B-b-b-bijna'. De grapjes waren hier en daar wat geforceerd, maar ze legde een enorm acteertalent ten tonele waarbij ze moeiteloos overschakelde van een onzekere kappersstagiaire tot een Franse macho rijinstructeur. Haar ijzersterke optreden leverde haar aan het eind van de avond de persoonlijkheidsprijs op, maar zowel de publieksprijs als de juryprijs waren voor de onbetwiste winnaar van de avond: Hiske Schipper. Een waar talent voor de toekomst.

© Nationale Onderwijsgids