Normal_7871

TILBURG (ANP) - De Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen doen gezamenlijk aangifte tegen de frauderende hoogleraar Diederik Stapel. Zij beschuldigen hem van valsheid in geschrifte en oplichting.

Stapel heeft van ten minste 30 tijdschriftpublicaties de gegevens verzonnen, zo bleek maandag tijdens de presentatie van het onderzoek van de commissie-Levelt naar de omvang van de fraude.

Bij tientallen publicaties bestaan serieuze verdenkingen. Levelt heeft aangegeven dat er een langer onderzoek nodig is om de volledige omvang van de fraude te overzien.

''We gaan alle 130 tijdschriftpublicaties en 24 hoofdstukken in verschillende boeken onder de loep nemen.'' Zeker is in ieder geval dat de fraude teruggaat tot 2004, toen Stapel nog bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkte.

Schokkend
Levelt noemt het gedrag van Stapel ''schokkend''. ''Hij heeft jonge, ambitieuze onderzoekers die aan zijn zorg en leiding waren toevertrouwd misbruikt.''

Rector Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg zei het volledige onderzoek naar de omvang van de fraude af te wachten voor hij overgaat tot vervolgstappen. De rector sluit niet uit dat er een schadevergoeding geëist wordt, maar kan daar nog geen duidelijkheid over geven.

Gefaald
Stapel vindt dat hij heeft gefaald als wetenschapper en onderzoeker. Dat meldde de frauderende hoogleraar in een schriftelijke verklaring. Stapel meldt dat hij alleen heeft gehandeld. ''Ik hecht eraan te benadrukken dat ik collega's nooit op de hoogte heb gebracht van mijn oneigenlijk gedrag.''

Hij geeft aan enorm te hebben genoten van de samenwerking met zijn collega's. ''Ik bied mijn collega's, mijn promovendi en de gehele academische gemeenschap mijn oprechte excuses aan.'' Stapel zegt te beseffen dat hij hun veel leed en verdriet heeft berokkend.

''Ik realiseer me dat ik door dit gedrag mijn directe collega's in verbijstering en boosheid heb achtergelaten en mijn vakgebied, de sociale psychologie, in een kwaad daglicht heb gesteld. Ik schaam me daarvoor en ik heb daar grote spijt van'', aldus Stapel. Hij heeft aangegeven dat hij inmiddels hulp heeft gekregen om ''te achterhalen waarom dit alles is gebeurd''.

Non-actief
De Tilburgse hoogleraar werd begin september per direct op non-actief gesteld, nadat duidelijk werd dat hij verzonnen gegevens heeft gebruikt voor zijn publicaties.

De zaak kwam aan het licht toen werd ontdekt dat gegevens in een onderzoek naar vleeseters, verspreid onder de titel 'Vleeseters zijn egoïstischer' bleken te zijn verzonnen.

Hoe omvangrijk de fraude van Stapel was, moet maandagmiddag duidelijk worden. Voor zijn aantreden in Tilburg werkte hij ook aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn werk aan die instellingen werd ook onder de loep genomen.