Normal_7673
VOORBURG - Natuurkundige dr. Frank Koppens (35) heeft donderdagmiddag uit handen van staatssecretaris Halbe Zijstra van OCW de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor het vakgebied Natuurkunde ontvangen. Hij krijgt de prijs voor de beschrijving van zijn baanbrekende onderzoek, dat het mogelijk maakt greep te krijgen op het tollen (de spin) van één enkel elektron in een nanostructuur.

Winnaar
Frank Henricus Louis Koppens (Deurne, 27 juni 1976) studeerde toegepaste natuurkunde aan de TU Eindhoven. Na zijn afstuderen verbond hij zich als onderzoeker aan het Kavli Instituut voor Nanoscience van de TU Delft, waar hij op 8 oktober 2007 cum laude promoveerde op het proefschrift Coherence and control of a single electron spin in a quantum dot. Na zijn promotie specialiseerde hij zich verder in Nanophotonics and Quantum Optics aan Harvard University. Momenteel is Frank Koppens Group Leader bij ICFO/The Institute of Photonic Sciences in Barcelona, waar hij zich o.m. richt op de bestudering van de optische eigenschappen van grafeen.

Jury
De jury, samengesteld door de KNAW en dit jaar gevormd door prof. dr. C.W.J. Beenakker (voorzitter), prof. dr. ir. A. van den Berg en prof. dr. ir. L.P. Kouwenhoven, was van oordeel dat het proefschrift van Frank Koppens uitblonk door kwaliteit, maar zeker ook vanwege de impact van de gerapporteerde doorbraak. Uit 31 inzendingen van Nederlandse onderzoekscholen en universiteiten kende de jury eervolle vermeldingen toe aan Hylke Akkerman (2008, Groningen), Liedewij Laan (2009, Leiden) en Ewold Verhagen (2010, Utrecht).

© Nationale Onderwijsgids