Normal_7578

SANTIAGO (Novum/AP) - De Chileense politie heeft donderdag met traangas en waterkanonnen een einde gemaakt aan een studentenprotest in de hoofdstad Santiago. Enkele uren eerder was overleg tussen de leiders van het protest en vertegenwoordigers van de regering op niets uitgelopen. De studenten eisen gratis openbaar onderwijs.

De studenten trokken massaal op naar het hoofdstedelijke Plaza Italia, waar ze werden opgewacht door de oproerpolitie. Het kwam op het plein en in omringende straten tot confrontaties. Vijf betogers en 25 politieagenten raakten gewond; 132 demonstranten werden opgepakt, zei regionaal gouverneur Cecilia Perez.

De Chileense studenten voeren wekelijks actie sinds april. De regering van president Sebastian Pinera is in de loop van de tijd steeds harder gaan optreden. Zo is bekendgemaakt dat actievoerders die school- of universiteitsgebouwen bezetten een gevangenisstraf van drie jaar riskeren.

De organisatoren van het studentenprotest werken samen met de vakbonden en met oppositiepartijen. Alle eisen fundamentele maatschappelijke hervormingen. De actievoerders hebben de steun van de centrumlinkse coalitie die Chili ruim twintig jaar regeerde, totdat Pinera en de rechtervleugel van de Chileense politiek vorig jaar aan de macht kwamen.

De actievoerders eisen dat de grondwet wordt vervangen. De huidige constitutie geeft de president nog veel macht, maar zijn tegenstanders willen dat een nieuwe grondwet gaat voorzien in volksraadplegingen en gratis onderwijs voor alle Chilenen. Daarnaast eisen de oppositie en de vakbonden hervormingen van het pensioen- en belastingstelsel en meer geld voor de zorg.