Normal_7823

UTRECHT - Dinsdag streden tien studentenverenigingen door middel van een pitch battle om een bedrag van 5000 euro voor hun maatschappelijke initiatief. De winnaar werd Spontaan, de Utrechtse studentenvereniging voor sociale betrokkenheid.

Hun project richt zich speciaal op kinderen in Utrecht die op of onder het bestaansminimum leven. Voor hen wil Spontaan kinderkamers gaan opknappen, behangen en huiswerkplekken maken. Met een bakfiets als vervoermiddel.

Duurzaam, concreet en goed uitvoerbaar project
De pitch battle werd gehouden tijdens de 'Inspiratiearena studentenverenigingen vrijwillig actief voor de maatschappij'. Tien studenten hadden elk in drie minuten de tijd om hun vrijwilligersproject te presenteren.

Bijvoorbeeld een veiliger kruispunt voor schoolkinderen, een school in Burkina Faso, of een symposium met eindelijk eens aandacht voor de onzichtbare Sinti- en Roma-zigeuners.

De jury, bestaande uit voorzitter Marijke Steenbergen (MOVISIE), Nathalie Vesseur (ministerie van VWS) en Eefje van der Sanden (winnaar studentenprijs Universiteit Utrecht) verkoos de Utrechtse studentenvereniging Spontaan tot winnaar.

De jury: "We hebben gekozen voor een goed uitvoerbaar project waarbij het vrijwilligerswerk in de vereniging is ingebed en daardoor duurzaam is. Daarnaast was de presentatie leuk en enthousiast, en werd direct duidelijk waar het geld aan besteed zou gaan worden."

Blij voor Utrechtse kinderen
Pitcher Jermaine van Laarhoven is dolblij met de overwinning: "Ik ben echt ontzettend blij met deze overwinning en bijbehorende prijs! Voor Spontaan, maar zeker voor de Utrechtse kinderen die we nu kunnen voorzien van een eigen plekje."

Spontaan gaat het geldbedrag gebruiken om een bakfiets aan te schaffen. Daarmee gaan zij langs bij kinderen in Utrecht die op of onder het bestaansminimum leven. Spontaan wil hun kamertjes gaan opknappen, behangen en huiswerkplekken maken. Ook materialen voor deze klussen kunnen worden aangeschaft door het winnen van de prijs.

Congresweek Europees jaar van het vrijwilligerswerk
De inspiratiearena maakt deel uit van de Congresweek Europese Tour van 20 tot en met 27 oktober die Nederland organiseert voor het Europees jaar van het vrijwilligerswerk (EJV). In deze week is er een veelzijdig programma dat het hart en de actualiteit van het Nederlandse vrijwilligerswerk raakt. Meer informatie op www.vrijwilligerswerk.nl.

© Nationale Onderwijsgids