Normal_7661

WAGENINGEN (ANP) - Het Belmonte arboretum van Wageningen University is gered. Het wetenschappelijke park, dat internationale faam heeft verworven, komt in handen van een stichting waarin Het Geldersch Landschap en de Geldersche Kastelen en de Wageningse universiteit samenwerken. Dat heeft de universiteit donderdag bekendgemaakt.

Wageningen University kocht de door Zocher ontworpen tuin 60 jaar geleden van Het Geldersch Landschap om er wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen. Maar de universiteit heeft het arboretum nu niet niet meer nodig, omdat er geen onderzoek aan levende plantencollecties meer wordt gedaan. „Ook taxonomisch werk heeft nu plaats in laboratoria en is meer gestoeld op moleculaire technieken", aldus de universiteit.

Het landschapspark dreigde in verval te raken, maar de nieuwe stichting gaat het unieke botanisch-cultuurhistorisch monument daarvoor behoeden. Belmonte bezit onder meer de grootste rododendroncollectie ter wereld en bijzondere verzamelingen sierappels, sierkersen, magnolia's en berken. Het park op de Rijnoever is toegankelijk voor publiek.