Normal_7589

TILBURG (Novum) - De in opspraak geraakte hoogleraar Diederik Stapel heeft mogelijk jarenlang gefraudeerd. Dat vermoedt rector magnificus Philip Eijlander van de Universiteit van Tilburg. De fraude is omvangrijk, zegt hij zaterdag tegen Omroep Brabant.

Stapel fraudeerde mogelijk vijf tot tien jaar lang. Zo zou hij al gesjoemeld hebben toen hij nog actief was voor de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. De Tilburgse universiteit doet onderzoek naar de zaak.

Volgens Eijlander heeft het onderzoek geen gevolgen voor andere universitaire kopstukken. "Mijn indruk is dat niemand echt betrokken is geweest bij de fraude. Stapel deed veel onderzoek alleen", aldus de rector. Daardoor duurde het langer voordat de fraude aan het licht kwam, zegt hij.

De resultaten van het onderzoek worden op 31 oktober gepresenteerd. Ook de universiteiten in Groningen en Amsterdam doen onderzoek naar de grootschalige fraude van Stapel.

De zaak kwam vorige maand aan het licht toen werd ontdekt dat gegevens in een onderzoek naar vleeseters bleken te zijn verzonnen. Stapel, die medeverantwoordelijk was voor het onderzoek, werd daarop op non-actief gesteld.