Normal_7306

UTRECHT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet in de Miljoenennota en de Rijksbegroting stijgende studentenaantallen maar geen extra geld voor hoger onderwijs. Dit betekent minder geld per student terwijl het afgelopen jaar duidelijk is geworden dat het hoger onderwijs compleet blut is.

De overheid laat 500 miljoen aan investeringskansen liggen. Het geld bedoeld voor innovatie gaat naar bedrijven en niet naar het hoger onderwijs.

De grootste bezuinigingen zijn te vinden in de studiefinanciering. Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb: "Extra studenten die er de komende jaren bijkomen worden betaald door de studenten zelf, niet door de overheid. Door het afschaffen van de studiefinanciering voor masterstudenten draaien studenten voor de kosten op." Net afgestudeerden hebben nu al gemiddeld een schuld van €20.000, een schuld die de komende jaren alleen maar gaat stijgen.

De LSVb ziet grote mogelijkheden om toch in het hoger onderwijs te investeren. Helaas lijkt de kenniseconomie vooral een kwestie van industriepolitiek. De overheid trekt 500 miljoen uit voor bedrijven bovenop de al bestaande regelingen. Deze investering kan beter in het hoger onderwijs gestoken worden.

Pascal ten Have: "Dan profiteert de hele Nederlandse samenleving."

© Nationale Onderwijsgids