Normal_7396

UTRECHT - Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijsltra (VVD) wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten over de tarieven die universiteiten hanteren voor een tweede studie, voor hij in gesprek gaat met de VSNU, de vereniging van Nederlandse universiteiten. Dat meldt Nieuws.nl.

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten SCAU heeft acht universiteiten aangeklaagd vanwege de hoge tarieven die de acht hanteren voor studenten die een tweede studie willen volgen. Ook zou uit vergaderstukken van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam zijn gebleken dat er prijsafspraken zijn gemaakt tussen universiteiten.

Zijlstra geeft in antwoorden op Kamervragen van VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas aan dat het universiteiten vrij staat om de tarieven voor een tweede studie te bepalen. Pas na een uitspraak van de rechter wil hij eventueel met de universiteiten om tafel.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de vrije markt, onderzoekt ook of de prijsafspraken in strijd zijn met de wet. De instantie lijkt zich te scharen achter het standpunt van de SCAU, die een groep studenten vertegenwoordigd.

Over die prijsfaspraken doet Zijlstra geen uitspraken in zijn antwoorden op de Kamervragen. Partijgenoot Lucas zal hem daarom vandaag nogmaals bevragen over de kwestie.

© Nationale Onderwijsgids