Normal_7206

NIJMEGEN (ANP) - De commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen gaat zelf onderzoek doen naar wat er is gebeurd in de zogenoemde 'vleesaffaire', waarbij de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk is betrokken.

De Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel werd woensdag op non-actief gezet nadat hij had bekend dat hij jarenlang onderzoeksresultaten uit zijn duim had gezogen.

Uit een onderzoek waaraan door Vonk en een derde professor werd meegewerkt, zou blijken dat vleeseters 'egoïstische hufters' zijn, maar dat bleek verzonnen.

Vonk liet een persbericht over het onderzoek naar buiten brengen, terwijl de onderzoeksdata nog niet door andere wetenschappers of haarzelf waren geverifieerd.

Integriteitsregels
Dat druist volgens de RU in tegen de integriteitsregels, die voorschrijven dat alleen over geverifieerde artikelen wordt bericht. Professor Vonk heeft spijt betuigd over haar handelwijze, maar rector magnificus Bas Kortmann vindt dat niet genoeg.

Kortmann zegt ''sterk te hechten aan een onafhankelijk onderzoek over deze zaak''. Daarom hebben hij en de decaan van de faculteit sociale wetenschappen de commissie opdracht gegeven voor het onderzoek.

Commissie
Een commissie onder leiding van emeritus hoogleraar Pim Levelt, oud-voorzitter van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen KNAW, onderzoekt het werk van Stapel. Voor eind oktober moet bekend zijn in hoeveel gevallen de professor fraude met data heeft gepleegd.

Stapel haalde vaak de publiciteit met bijvoorbeeld wetenschappelijk bewijs dat rommel op straat aanzet tot discriminatie en dat mooie mensen het makkelijker hebben in het leven.