Normal_7204

RIJSWIJK (ANP) - Nederlandse universiteiten zouden tientallen miljoenen euro's extra kunnen investeren in onderzoek door aandelen voor particulieren uit te geven.

De overheid zou dit moeten stimuleren door belastingvoordelen in te voeren.

Dat bepleit professor Theo Schuyt van het onderzoeksproject Geven in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam maandag in de Volkskrant.

In Tilburg is maandag een congres voor universiteitsbestuurders en bankiers over particulier aandeelhouderschap in de wetenschap. ''Je kunt als bemiddelde Nederlander zo laten zien wat je maatschappelijk belangrijk vindt'', licht Schuyt toe.

Concertgebouw
De hoogleraar wijst erop dat voor beleggingen in de culturele sector en in bijvoorbeeld groene energie al fiscale voordelen bestaan. ''Het Concertgebouw geeft nu aandelen uit, die voor een belegger deels aftrekbaar zijn. Voor wetenschap zou dat ook moeten kunnen.''

Schuyt verwacht dat het rendement op aandelen in universiteiten ongeveer gelijk zal zijn aan de inflatie. Het gaat dan ook niet zozeer om winst, maar om ''het goede gevoel: ik help de wetenschap vooruit.

En als je het zat bent, verkoop je de aandelen weer''. Op het congres in Tilburg schuiven volgens Schuyt tientallen geïnteresseerde bankiers aan.

Lees ook: Leiden geeft obligaties uit met erfgoed als onderpand