Normal_7137

AMSTERDAM (Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) ontkent dat hij politiek bedrijft bij het aanstellen van een nieuwe raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat meldt het Amsterdamse studentenblad Folia maandag.

Studentenorganisaties beschuldigen de bewindsman van belangenverstrengeling bij de benoeming van een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de UvA. Volgens het Insterstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Centrale Studentenraad (CSR) wil Zijlstra iemand aanstellen die voorstander is van de voorgenomen samenwerking tussen de UvA en de Vrije Universiteit.

Zijlstra noemt de beschuldiging 'onzin'. "Studenten zouden beter onderzoek moeten doen voordat ze zoiets zeggen."

De staatssecretaris erkent twee keer iemand te hebben afgewezen voor de post, maar dat was volgens hem om 'moverende redenen'. "De een had een andere functie die hij niet wilde opgeven en die niet te combineren was met een positie als voorzitter van de raad van toezicht. De ander gaf aan de rol van voorzitter nog geen twee jaar te kunnen vervullen."

De studentenorganisaties zeggen de beschuldiging te baseren op informatie van formateur Koos van der Steenhoven die is belast met het vinden van een voorzitter. Tegenover Folia zegt Van der Steenhoven maandag echter dat van politieke inmenging geen sprake is. "Er is mij niets bekend over een opdracht die de staatssecretaris zou meegeven aan de toekomstige voorzitter."