Normal_7131

AMSTERDAM - Alleen als dit de aangewezen manier is om de kwaliteit te verbeteren valt er met staatssecretaris Zijlstra te praten over fusie van universiteiten. Dat heeft Zijlstra gezegd in zijn toespraak bij de opening van het collegejaar aan de UvA, zo meldt de Rijksoverheid.

'De huidige wet biedt veel ruimte voor samenwerkingsverbanden, maar niet voor fusies. Maar áls de meerwaarde van een fusie bewezen kan worden, áls er zorgvuldig is afgestemd met docenten, onderzoekers en studenten, áls de kleinschaligheid van het onderwijs behouden blijft of zelfs versterkt wordt, áls de overhead afneemt, kortom: áls een fusie de aangewezen manier is om de kwaliteit te verbeteren, dan mag wat mij betreft de wet zo'n initiatief niet in de weg staan,' aldus de staatssecretaris.

'Maar het is eerst aan de betrokken universiteiten om aan te tonen dat een eventuele fusie hét instrument is, de juiste en enige keus om de kwaliteit te verbeteren. Want ik hoop dat het u duidelijk is dat mijn basishouding op dit punt kritisch is.'

Lees hier de volledige toespraak van Halbe Zijlstra.

© Nationale Onderwijsgids