Normal_7085

ROTTERDAM - De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) wil in 2014 de European Universities Games organiseren. Erasmus Sport, de organisatie voor studentensport van de EUR, heeft vandaag, donderdag 1 september 2011, officieel een ‘bid' uitgebracht voor het grootste Europese sportevenement voor studenten.

Als de Spelen worden toegekend kan Rotterdam in 2014 circa 4000 studenten uit heel Europa verwelkomen. Het evenement moet de sportieve afsluiter worden van het lustrumjaar 2013-2014, als de EUR honderd jaar bestaat.

De European Universities Games zijn een nieuw initiatief van de internationale studentensportorganisatie EUSA, dat Europese toernooien voor verschillende sporten organiseert. Voor het eerst worden nu tien sporten tegelijk afgewerkt. De Europese universiteitsspelen worden om de twee jaar gehouden.

De eerste editie vindt volgend jaar juli in het Spaanse Córdoba plaats. Op de European Universities Games wordt er bij tien sporten gestreden om de medailles: basketbal, voetbal, futsal (zaalvoetbal), handbal, volleybal, badminton, tennis, tafeltennis, golf en roeien.

Stimuleren prestatiesport
De European Universities Games passen goed bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, stelt Menso de Maar, directeur van Erasmus Sport. "Het stimuleren van prestatiesport onder studenten is één van de pijlers van ons beleid. Daarnaast sluit dit internationale evenement naadloos aan bij het internationale karakter van onze universiteit."

Het bid wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling, met daarin onder meer minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) en André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF). De afgelopen jaren heeft Erasmus Sport verscheidene studerende topsporters begeleid, zoals hockeyster Fatima Moreiro de Melo.

Naast Rotterdam hebben ook de universiteiten van Lissabon (Portugal) en Wroclaw (Polen) een bid ingediend. De EUSA neemt op 26 november 2011 een beslissing over de locatie van de European Universities Games 2014.