Normal_7086

ATHENE - Griekse studenten hebben deze week geprobeerd om verschillende universiteiten te bezetten, om zo te protesteren tegen een grondige hervorming die de universiteiten meer competitief moet maken. De manifestanten waarschuwen voor verdere acties, zo meldt de Morgen.

De hervorming moet de universitaire diploma's op één lijn brengen met de Europese norm en een einde maken aan de grote invloed van onder meer studenten- en politieke organisaties. Alle bewegingen, waaronder ook de socialistische meerderheid, noemen die maatregel een "stap achteruit voor de democratie".

Ook de rectoren en de onderwijsvakbond zijn tegen. De autonomie van de instellingen en hun gratis en openbaar karakter zouden in gevaar komen.

Rechtse oppositie is voorstander
De rechtse oppositie is wel een voorstander van de hervorming. De maatregel voert een evaluatie van de universiteiten in, laat financiering uit de privésector toe en plaatst een termijn van vier jaar op het behalen van een diploma. "De universiteit is geen gemeenschap waar iedereen doet wat hij wil", aldus Grieks onderwijsminister Anna Diamantopoulou.

De Griekse regering wil met de hervorming de Griekse faculteiten op het Europees niveau verheffen en het land mee uit het socio-economische slop halen. De Griekse studenten wijken nu in grote aantallen uit naar andere Europese en Amerikaanse faculteiten, wat bijzonder kostbaar is voor hun gezinnen.

© Nationale Onderwijsgids